23 augusti 2011

Morotsbröd med dinkel


20 stycken

25g jäst
5 dl ljummet vatten
1 dl solrosfrön
½dl linfrön
½ msk salt
1 msk sirap
2 rivna morötter
13-14 dl dinkelfullkorns mjöl

Pensling och garnering: 1 ägg och ½ dl solrosfrön

- Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt ljummet vatten (37 grader) och rör om så att jästen löser sig. Tillsätt alla
   ingredienser utom mjölet och rör om.

- Häll i mjölet i omgångar och bearbeta degen tills den är fast och smidig. Spara lite av mjölet till utbakningen.
   Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 minuter.

- Stjälp upp degen på mjölat bakbord och tillsätt resten av mjölet om det behövs. Knåda degen smidig och
   forma den till en rulle. Dela rullen i 20 bitar och forma till bollar. Lägg bollarna på en smord plåt eller på
    bakplåtspappers klädd plåt och låt dem jäsa ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.

- Pensla bollarna med uppvispat ägg och strö över solrosfrön. Grädda bröden i mitten av ugnen ca 10 min.

Färdiga att avnujtas!!

Receptet är taget från Hälsokokboken (ICA-förlaget)


















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar