20 stycken
25g jäst
5 dl ljummet vatten
1 dl solrosfrön
½dl linfrön
½ msk salt
1 msk sirap
2 rivna morötter
13-14 dl dinkelfullkorns mjöl
Pensling och garnering: 1 ägg och ½ dl solrosfrön
- Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt ljummet vatten (37 grader) och rör om så att jästen löser sig. Tillsätt alla
ingredienser utom mjölet och rör om.
- Häll i mjölet i omgångar och bearbeta degen tills den är fast och smidig. Spara lite av mjölet till utbakningen.
Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
- Stjälp upp degen på mjölat bakbord och tillsätt resten av mjölet om det behövs. Knåda degen smidig och
forma den till en rulle. Dela rullen i 20 bitar och forma till bollar. Lägg bollarna på en smord plåt eller på
bakplåtspappers klädd plåt och låt dem jäsa ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
- Pensla bollarna med uppvispat ägg och strö över solrosfrön. Grädda bröden i mitten av ugnen ca 10 min.
Färdiga att avnujtas!!
Receptet är taget från Hälsokokboken (ICA-förlaget)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar