23 augusti 2011

Mazarinrutor


ca 40 st
  • 100 g sötmandel (ca 1½ dl)
  • 400 g margarin eller smör, eller 4 dl flytande margarin
  • 3 dl mjölk
  • 4 ägg
  • 6 dl socker
  • 7 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 msk vaniljsocker eller vanillinsocker
  • 6 bittermandlar eller 1 krm bittermandelarom 
 Glasyr:
  • 300 g florsocker (ca 5 dl)
  • 4 msk vatten eller pressad apelsin 


Värm ugnen till 175°C. Smörj och bröa långpannan. Mal mandeln. 
Smält det fasta fettet och häll i mjölken. Om flytande margarin används, ljumma enbart mjölken. 
Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner mjölk och fett.
 Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Häll blandningen i smeten. 
Tillsätt den malda sötmandeln och bittermandelarom eller finrivna bittermandlar. 
Blanda bara tills smeten blir slät. Häll den i långpannan.
Grädda i mitten av ugnen ca 30 min. Låt kakan svalna.

Glasyren:
Blanda florsocker och vatten till en slät smet.
Bred den över kakan. Skär kakan i rutor. 

(Receptet är taget från www.coop.se)

1 kommentar: