På jäsning... |
1 bröd
5 dl ljummet vatten
1 pkt jäst
2 tsk salt
1 msk olivolja
ca 3 dl havregryn
½-1 dl kruskakli
1 dl russin
1 dl valnötter el. hasselnötter
ca 8 dl vetemjöl
Alternativ:
½ dl krossade linfrön
½ dl solrosfrön
1 dl fint rivna morötter
1. Blanda vatten, jäst, salt och olja. Rör i havregrynen så att det blir en välling.
1 pkt jäst
2 tsk salt
1 msk olivolja
ca 3 dl havregryn
½-1 dl kruskakli
1 dl russin
1 dl valnötter el. hasselnötter
ca 8 dl vetemjöl
Alternativ:
½ dl krossade linfrön
½ dl solrosfrön
1 dl fint rivna morötter
1. Blanda vatten, jäst, salt och olja. Rör i havregrynen så att det blir en välling.
2. Tillsätt kruskakli, russin och nötter. Vill du minska ner nötterna så kan du tillsätta linfrön och solrosfrö
istället. Finrivna morötter kan också tillsättas. Det här brödet är lite "man-tager-vad-man-haver".
(Jag hade bara malda hasselnötter, så jag tillsatte dem, linfrön, solrosfrön och morötter...denna gång)
3. Tillsätt vetemjölet. Tänk på att inte tillsätta för mycket för då blir brödet torrt. Blanda väl, degen skall
knappt släppa bunken. Låt jäsa under bakduk ca 40 min.
4. Knåda och forma degen till ett runt bröd. Lägg den på smord plåt eller bakpappersklädd plåt.
Låt jäsa under bakduk i ytterligare 40 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.
Låt jäsa under bakduk i ytterligare 40 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.
5. Grädda brödet mitt i ugnen i ca 30 minuter. Låt svalna något på galler innan du skär i det!
Klart att avnjutas...! |
(Receptet är taget från tidningen. Hembakat nr 5 - 2011)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar